Kur pamatyti geriausius Polio Sezano darbus?

Polis Sezanas buvo prancūzų dailininkas, krikštijamas modernaus meno tėvu, padėjusiu pamatus kubizmui. Sezano darbus, sujungusius sena ir nauja, impresionizmą ir XX a. eksperimentus, visada pažinsite iš pasikartojančių potėpių ir ryškiaspalvių plokštumų. Jo ieškojimai padėjo pagrindus ateities kartų mėginimams pavaizduoti tą patį daiktą iš kelių žiūros taškų. Jei šito jums dar maža, tai pridėkime faktą, kad Sezano „Lošėjai kortomis“ yra antras brangiausias meno kūrinys pasaulyje, kurį už 250 milijonų dolerių įsigijo karališkoji kataro šeima.

"Trys mauduolės"

The Walker Art Gallery, Liverpulis

Apsilankę Liverpulio galerijoje galėsite pamatyti ankstyvuosius jauno Sezano darbus, kuriuose jis tyrinėja pojūčius, šviesą ir romantizmą. Jaunąjį Sezaną įkvėpė klasikinės, dramatiškos mitologijos istorijos. Freudo teorijos šalininkai sako, kad tai rodo pasąmoningą troškimą išreikšti pyktį ir seksualinį slopinimą. Iš tiesų ankstyvuosiuose Sezano darbuose ekspresyviai perteikiama aistra. Šiame muziejuje rasite ir garsiausią šio laikotarpio autoriaus darbą „Žmogžudystė“. Akivaizdu, kad jame tyrinėjamas įsiūtis. Paveiksle pavaizduotas žmogžudys likus kelioms sekundėms iki mirtino smūgio. Šviesos ir tamsos kontrastas, tamsios figūros primena  Valaskezą ir Goją. Akivaizdu, kad Sezanas vertino senuosius meistrus. Kartu matyti ir modernizmo užuomazgos – vaizdavimo subjektas visiškai kitoks nei jo amžininkų.

"Žudikas"

Modernaus meno muziejus (MoMA), Niujorkas

Sezano drobėse atgijo natiurmortai. Nebyliems, negyviems daiktams jis suteikdavo energijos ir judesio. Niujorko Modernaus meno muziejuje galėsite pasigrožėti vienais geriausių Sezano natiurmortų. Tuo metu tapyti paprastus daiktus jų paprastoje aplinkoje buvo drąsu ir Sezanas tai žinojo. Prieš pristatydamas „Natiurmortą su vaisių dubeniu“, jis pasakė: „Noriu nustebinti Paryžių obuoliu“. Šis paveikslas aptarinėjamas iki šiol – vaisiai tvirti ir neišsisklaidę šviesoje, priešingai nei impresionizme, bet taip pat matyti mėginimas suteikti negyvam daiktui gyvybės. Tapydamas paprastus daiktus dailininkas tapo artimesnis visuomenei; jo darbai tapo tikrų žmonių, o ne kultūros elito gyvenimo atspindžiu.

"Natiurmortas su vaisiais"

Ermitažas, Sankt Peterburgas

Polio Sezano gyvenime buvo labai svarbių žmonių ir santykiai su jais darė didelį poveikį jo kūrybai, o geriausiai tai matyti paveiksluose, eksponuojamuose Sankt Peterburgo Ermitaže. Jis buvo labai prisirišęs prie motinos ir sesers ir tai matyti paveiksle „Mergina prie pianino“. Nors pavadinimas rodo svetimumą, paveiksle dvi figūros labai arti viena kitos, o tai reiškia meilę ir gilų ryšį. Be to, poros Sezano darbuose visada labai svarbios. 1869 metais dailininkas nutraukė romaną su jauna siuvėja, Hortenzija Pikė. Vėliau su ja susituokė ir susilaukė sūnais. Hortenziją galite papamatyti daugybėje autoriaus drobių, ji visada švyti jaunyste ir grožiu. Taip pat reikėtų nepraleisti paveikslo „Rūkorius“, kuriame autorius ryškiomis, grynomis spalvomis kuria ilgesio kupiną savo sodininko portretą. Dailininkas paveiksle pavaizduoja paprastą žmogų, darbininką. Vyro alkūnės pozicija sutampa su užuolaida ir taip susidaro vientisa kompozicija.

"Mergina prie pianino"

Musée D’Orsay, Paryžius

Nieko keisto, kad viena geriausių autoriau darbų kolekcijų yra jo gimtajame mieste. Musée D’Orsay, įrengtas rekonstruotoje traukinių stotyje, turi vieną geriausių impresionistų ir postimpresionistų kolekcijų pasaulyje, tad jeigu norite geros meno pamokos, žinosite, kur eiti. Čia eksponuojamuose darbuose ryški Pisaro įtaka – potėpiai trumpi, paveiksluose, kuriuose vaizduojami prancūzų namai, ryški impresionistinė maniera. Paveiksle „Pakaruoklio namas“ galima įžiūrėti ir impresionizmo, ir postimpresionizmo bruožų. Čia svarbi vaizduotė, pojūtis ir ryškios spalvos, bet kartu yra aiški kompozicija, tiesios, kampuotos linijos, suteikiančios realistiškumo ir rodančios atotrūkį nuo to meto impresionistų.

"Šv. Viktorijos kalnas"

The Courtauld Gallery, Londonas

Kortoldų galerija Londone turi nuostabią Sezano darbų kolekciją. Čia geriausia vieta apžiūrėti jo peizažus. Čia taip pat eksponuojami keli autoriaus piešiniai ir akvarelės bei nuostabūs vaizdai, nutapyti netoli jo gimtojo miesto – Provanso Ekso. Sezaną žavėjo žmogaus ir peizažo ryšys, keliantis klausimą, koks šiuolaikinio žmogaus ir gamtos ryšys? Dažniausiai jis tapydavo šv. Viktorijos kalną, pavaizduotą 100 aliejinių paveikslų ir akvarelių. Jį taip pat žavėjo vanduo. 1896 metais jis nutapė „Žydrąjį ežerą“. Jis išskirtinis tuo, kad kurdamas atspindžius dalininkas panaudojo griežtas linijas ir tapė mentele.

"Žydrasis ežeras"

Filadelfijos meno muziejus

Į gyvenimo pabaigą dailininkas nutapė tris dideles, įspūdingas drobes su nuogalėmis, kurios eksponuojamos būtent šiame muziejuje. Kolekcija vadinasi „Didžiosios maudulės“. Figūros išdėstytos su aliuzija į klasikinę tapybą, kurią taip mėgo jaunystėje. Moterys primena Dianą ir jos mergeles. Nors darbas nebuvo užbaigtas, matyti, kad dailininkas tyrinėjo geometrines formas ir skirtingus fokusavimo taškus. Paveikslai eksponuojami taip, kad lankytojai galėtų grožėtis jais visais paeiliui ir palyginti Sezano darbą su kitų autorių darbais.

"Didžiosios mauduolės"