Koks meno kūrinys įkvėpė garsiąją Laisvės statulą?

Šiais laikais visiems puikiai žinoma ir garsioji Laisvės statula – Prancūzijos dovana Amerikai, ir Delacroix paveikslas „Laisvė, vedanti liaudį į barikadas“, bet ar žinote, kas tarp jų bendro? Tikrai daugiau, nei atrodytų iš pirmo žvilgsnio.

Laisvės statulą projektavo prancūzų skulptorius F. A. Bartholdi. Tai turėjo būti dovana Amerika – sveikinimas pasibaigus Pilietiniam karui ir pasibaigus vergijai. Jos statyba užsiėmė G. Eiffel, kuris plačiai žinomas kaip vieno garsaus bokšto architektas. Statula vaizduoja romėnų laisvės deivę, laikančią fakelą ir įstatymų rinkinį, ant kurio užrašyta Amerikos nepriklausomybės paskelbimo data – 1776 metų liepos 4 diena, bet ar žinote, kas įkvėpė statulos autorių Baritholdi?

Laisvės statula Niujorke, JAV

Meno istorijos tyrinėtojai sutaria, kad garsioji statula sukurta pagal garsaus romantizmo dalininko E. Delacroix šedevrą „Laisvė, vedanti liaudį į barikadas“. Dailininkas entuziastingai palaikė Karolio X nuvertimą 1830 metais, todėl laiške broliui rašė: „Nors galbūt nesu kovojęs už savo šalį, būsiu bent tapęs dėl jos“. Paveiksle vaizduojama grėsmingai atrodanti laisvės personifikacija, rankoje laikanti Prancūzijos vėliavą, veda sukilėlius per kritusiųjų kūnus. Ši figūra yra ryški nuoroda į antiką – Laisvė, įsisupusi į klostėmis krentantį audeklą yra užuomina į Nikės skulptūrą. Be to, ji turėjo ir politinį krūvį – rodė demokratijos palaikymą, o Delacroix tikrai žinojo, kad demokratija gimė antikinėje Graikijoje. Nors dabar paveikslas toks ir neatrodo, savo laiku jis buvo maištingas ne tik tematika, bet ir technika – ryškios spalvos, dėmesys šviesai ir skubrūs potėpiai. Tai buvo tikras iššūkis snobiškai Prancūzijos meno akademijai (tai pačiai, kuri vėliau atmetė impresionistus), kuri laikė, kad vaizduoti prastuomenę vulgaru, potėpiai turi būti tepami plonai ir dailinami tol, kol jų nebesimato, o spalvos turi švelniai pareiti viena į kitą.

E. Delacroix "Laisvė, vedanti į barikadas"

Ir pikantiška detalė pabaigai – manoma, kad vyriškis su šautuvu Laisvės iš dešinės yra pats dailininkas Delacroix, palaikantis sukilimą. 

E. Delacroix autoportretas