Turas po Paryžių su 10 meno šedevrų

Jei kada lankėtės Paryžiuje, žinote, kad gyvam apsilankymui neprilygs jokios nuotraukos ar pasakojimai, tačiau meno darbai mums suteikia galimybę keliauti laiku ir išvysti įžymiausias vietas, jų lankytojus ir jų gyvenimo aktualijas prieš šimtus metų. Vieni kūriniai bus nutapyti vietinių paryžiečių, kiti – atvykėlių užsieniečių, įamžinusių savo pirmuosius įspūdžius. Pažadame, kad bus į ką paganyt akis.

 

1. Eliziejaus laukai

Jean-Georges Béraud, "Triumfo arka, Eliziejaus laukai", 1882-1886. Pinterest

Kas negirdėjęs apie legendinius Eliziejaus laukus, kur įsikūrusios visos garsiausios parduotuvės? Garsioji gatvė baigiasi Triumfo arka, kuri, įkvėpta romėnų triumfo arkų, skirta įamžini Napoleono Bonaparto pergalėms. Prancūzų menininkas Jean-Georges Béraud ( 1848-1935) labai mėgo tapyti po miestą vaikštinėjančius elegantiškus paryžiečius.

2. Tiuilri sodai

Édouard Manet, "Muzika Tiuilri soduose", 1860-1861, Wikimedia Commons

Tiuilri yra didžiulis parkas priešais Luvrą. Turbūt nereikia pristatinėti nei jo, nei paveikslo autoriaus. Edouardas Manet (1832-1883) garsėja kaip dailininkas, šokiravęs publiką ir įkvėpęs ištisas modernistų kartas. Nors šis paveikslas, vaizduojantis kocertu po atviru dangumi besimėgaujančius paryžiečius, kuklesnis, jis yra puikus autoriaus miesto gyvenimo scenų pavyzdys. Įdėmiai apsidairę minioje pamatysite Charles Baudelaire ir kitus modernistus. 

3. Voltero krantinė

Childe Hassam, "Balandis, Voltero krantinė", Paris, 1897, WikimediaCommons

Voltero krantinė visame pasaulyje garsėja bukinistų prekystaliais, kurie šiame paveiksle rikiuojasi palei upę. Paveikslo autorius, Childe Hassam, buvo amerikiečių impresionistas, išgarsėjęs Niujorko ir Paryžiaus vaizdais. 

4. Naujasis tiltas

Johan Barthold Jongkind, "Gaisras ant Naujojo tilto", 1853, Wikimedia Commons

Naujasis tiltas iš tiesų yra vienas seniausių tiltų, jungiančių kairiąją ir dešinę Senos krantines, o savo vardą gavo tada, kai buvo pastatytas – XVI a. pabaigoje. Paveiksle tiltas liepsnoja, tačiau aiškiai matyti lengvai atpažįstamos jo arkos. Dailininkas, Johanas Bartholdas Jongkindas (1819-1891) buvo olandas, didžiąją karjeros dalį praleidęs Prancūzijoje. Jo tapybos stiliui didelę įtaką darė ir XVII a. olandų peizažai, ir impresionizmas, o paveiksluose dažniausiai matyti Prancūzijos peizažai ir Paryžiaus miesto įžymybės.

5. Malzerbo bulvaras

Jean-François Raffaëlli, "Malzerbo bulvaras, Paryžius", 1890, Wikiart

Jean-Francois Raffaelli (1850-1924) buvo prancūzų dailininkas, dirbęs įvairiais stiliais ir išgarsėjęs realistiniais darbais, vaizduojančiais Paryžiaus darbininkų klasę, tačiau impresionizmas jam taip pat nebuvo svetimas – tą puikiai liudija šis paveikslas viršuje. Žmonės, pastatai, medžiai tirpsta ir liejasi į vientisą miglą ir truputį primena Klodo Monė Ruano katedros ciklą. Pats bulvaras buvo pavadintas prancūzų valstybės veikėjo, kuris per Prancūzų revoliuciją buvo gilijotinuotas, garbei. Netoliese žymusis jo kaimynas – Hausmano bulvaras.

6. Hausmano bulvaras

 Gustave Caillebotte, "Hausmano Bulvaras sniege", 1880-1881 Wikimedia Commons

Hausmano bulvaras garsėja savo parduotuvėmis, tačiau taip pavadintas jis buvo Georges-eugene Haussman (1809-1891), miesto planuotojui, suformavusiam šiuolaikinį Paryžių, atminti. Dirbdamas Napoleonui III, jis visiškai perstatė senąjį miestą, griovė pastatus, platino kelius ir atnaujino infrastruktūrą. Be to, palaikė neoklasicisitinę architektūrą. O paveikslo autorius – Gustave Caillebotte (1848-1894) buvo vienas pagrindinių prancūzų impresionistų. 

7. Garnier Opera

Frank Myers Boggs, "Paryžiaus operos rūmai", Pinterest.

Šie prabangūs operos rūmai buvo pastatyti XIX a. viduryje ir pavadinti jų architekto Charleso Garnier garbei. Tai puikus Beaux-Arts architektūros pavyzdys, kuriame susilieja klasikiniai, renesanso ir baroko elementai. O pats autorius, gimęs Amerikoje, Ohajo valstijoje, į Prancūziją atvyko būdamas 21-erių ir šiuos rūmus pamatė praėjus vos metams nuo jų atidarymo. Nesunku įsivaizduoti, kaip jaunas amerikietis žavėjosi prabangia prancūzų architektūra.

8. Pigalio aikštė

Giovanni Boldini, "Omnibusas Pigalio aikštėje, Paryžiuje", Wiimedia Commons

Šią aikštę rasite Monmartre, dailininkų ir rašytojų rajone, o paveikslo autorius Giovannis Boldinis (1842-1931) buvo italų aukštuomenės dailininkas, Prancūzijoje sulaukęs didelio populiarumo. Tiesą sakant, ši vieta jam turėjo būti gerai žinoma, greičiausiai dažnai pro ją praeidavo pakeliui į kolegų studijas ir kavines, kuriose rinkdavosi to meto menininkai. Nors jo tapyti elegantiški ponai ir ponios turbūt labiau vertino prašmatnesnius rajonus.

9. Liuksemburgo sodai

Helena Sturtevant, "Vaikai Liuksemburgo soduose, Paryžiuje", 1914, Wikimedia Commons

Liuksemburgo sodai buvo įkurti 1610 m ir jau daug amžių yra populiari paryžiečių susibūrimų vieta. Nuostabūs gėlynai, seni medžiai, fontanai, tvenkiniai ir didžiulis skulptūrų sodas. Paveikslo fone matyti Liuksemburgo rūmai, kuriuose posėdžiauja Prancūzijos senatas. Paveikslo autorė Helena Sturtevant (1872-1946) buvo amerkiečių peizažistė, baigusi mokslus Bostone ir Paryžiuje ir sulaukusi didelės sėkmės abipus Atlanto. Šis paveikslas – vienas garsiausių jos darbų.

10. Luvras

James Tissot, "Luvre (Užsieniečiai Luvro lankytojai)", 1879-1880, Wikimedia Commons

Neabejotinai viena garsiausių Paryžiaus įžymybių. Kadaise XII a. toje vietoje stovėjo galinga tvirtovė, tačiau pastatas, kurį matome dabar, iškilo tik XVI a., o valdant Napoleonui Bonarpartui, virto muziejumi. Žmonės iš viso pasaulio plūsta pasigrožėti išskirtine meno kolekcija. Tokie patys turistai matomi ir šiame James Tissot paveiksle. Autorius buvo prancūzų realistas, taigi jo išsipusčiusios figūros lengvai atpažįstamos. Beje, jei pamatysite paveikslą su jauna moterimi pūsta, klostuota suknia, jis greičiausiai priklausys tam pačiam Tissot.