„Chupa Chups“ logotipas – S. Dali šedevras

Garsusis siurrealistas smailais ūsais reiškėsi įvairiose meno srityse – ne tik tapyboje, bet ir skulptūroje, fotografijoje, performanso mene ir... grafiniame dizaine! Pasirodo, ne kas kitas, o būtent Salvadoras Dali sukūrė daugybę metų beveik nesikeičiantį ryškų ir jaunatvišką „Chupa Chups“ logotipą.

Enricas Bernartas 

Kataloniški čiulpinukai prekyboje pasirodė 1958 m., kai įmonės įkūrėjęs Enricas Bernatas sugalvojo užmauti ledinuką ant pagaliuko, mat vartotojų apklausa parodė, jog daugumos ledinukų vartotojų amžius mažesnis nei 16 metų ir šie, išsiimdami ledinuką iš burnos, išsipurvina rankas. Produktas buvo pavadintas „GOL“ su mintimi, kad ledinukas skrieją į burną kaip kamuolys į vartus. Deja, produktas nebuvo labai sėkmingas, taigi, Bernatas pasamdė reklamos agentūrą, kuri gaminį pervadino į „Chupa Chups“ (ispanų kalboje žodis chupar reiškia „čiulpi“), taigi teliko ženklodara. Viskas sekėsi neblogai, ledinukai buvo puikiai parduodami visoje šalyje, tačiau problema iškilo tada, kai buvo nuspręsta žengti į užsienio rinką. Tam produktą reikėjo paleisti iš naujo, reikėjo kabliuko, kuris pritrauktų ir esamus ir naujus klientus. Taigi,  1959 m. Bernatas iškeliavo į Figeresą užsakyti naujojo logotipo pas patį Salvadorą Dali.

 

Jie aptarė reikalą prie kavos puodelio ir dailininkas akimirksniu kibo į darbą, eskizavo tiesiai ant laikraščio lapų. Per valandą ant popierinės servetėlės gimė iki šių dienų beveik nepakitęs „Chupa Chups“ logotipas ryškiai geltoname ramunės formos fone. Sakytum, pokyčiai, palyginus su ankstesne versija, buvo nedideli, tačiau esminiai. Abu žodžiai įgavo raudoną spalvą, o fonas – gėlės formą, taip visas logotipas tapo tarsi emblema. Maža to, Dali primygtinai reikalavo, kad logotipas būtų dedamas ne ant ledinuko šono, o ant viršaus – tokiu būdu išvengiant jo iškraipymo ir padidinant matomumą.

Galiausiai telieka klausimas, kas garsųjį, pripažintą menininką paskatino imtis tokio projekto? Pinigai, mat Bernatas sutiko sumokėti milijoninį honorarą (istorija paliudijo, kad ne veltui). Dali retai kada atsisakydavo šlamančiųjų, siurrealistas poetas Andrė Bretonas jį netgi pravardžiavo „Avida Dollars“ (pravardė yra dailininko pavardės anagrama), kas grubiai išvertus reiškia „godus grynųjų“.

Taigi, Salvadoras Dali per valandą ne tik neblogai užsidirbo, bet padarydamas iš pirmo žvilgsnio gal ir nežymius, bet labai svarbius pakeitimus, sukūrė tokį „Chupa Chups“ logotipą, kokį matome iki šių dienų. Net ir šiandien jis atrodo šiuolaikiškas, modernus, jaunatviškas ir vis dažniau jį matome ne tik ant ledinukų pakuočių, bet ir daugybės kitų gaminių.