10 paveikslų, kurie įkvėps keliauti

 Jeigu niekaip negalite išsirinkti vietos vasaros atostogoms, siūlome pasisemti idėjų iš šių paveikslų.

 

„Parlamento rūmai, saulėlydis“ 1903 m. Claude Monet

 

Nors turbūt garsiausi Claude Monet darbai būtų jo lelijų serija, Londonas buvo vienas mėgstamiausių dailininko motyvų. Tarp 1899 m. ir 1901 m. jis nutapė Temzę beveik šimtą kartų ir sukūrė paveikslų seriją, kurioje vaizduojami Parlamento rūmai skirtingu paros metu ir oru.

 

Vincent Van Gogh „Vaizdas į Paryžių iš Vincento kambario Lepiko gatvėje“ 1887 m. 

 

Legendinis olandų postimpresionistas kurį laiką su broliu Teo gyveno Monmartre ir ne kartą tapė pro savo miegamojo langą atsiveriančią Paryžiaus panoramą. Šis paveikslas išskirtinis tuo, kad jame autorius vietoje jam įprastų potėpių pasitelkia puantilizmo techniką.

 

Katsushika Hokusai „Kirifurio krioklys Kurokamio kalne Šimocukės provincijoje“ 1835 m. 

Vienas geriausiai žinomų japonų tapytojų ir grafikų Katsushika Hokusai garsėja kerinčiais gamtos peizažais ir gyvenimo scenomis iš Edo periodo. Šiame paveiksle kaip ir būdinga autoriui susijungia stichijos jėga ir ramybė.

 

Johannes Vermeer „Delfto panorama“ 1660–1661 m.

 

Šis paveikslas yra vienas iš trijų autoriaus darbų, vaizduojančių jo gimtąjį miestą. Kaip ir kiti du, „Siaura gatvelė“ ir „Namas Delfte“, šis nebūdingas savo laikui, nes miestų panoramos anuomet buvo retenybė. Čia ant nedidelės, vos vieno kvadratinio metro dydžio drobės dailininkas iki menkiausių detalių atvaizduoja septynioliktojo amžiaus vidurio Delftą.

 

Jean-Léon Gérôme „Pamaldos mečetėje“ 1871 m.

 

Prancūzų kilmės dailininkas Jean-Léon Gérôme nutapė mečetę Kaire po apsilankymo Egipte 1868 m. Mečetės interjeras datuojamas VII a., tačiau tuo metu, kai ten lankėsi dailininkas, pastatas buvo apleistas. Taigi, vargu ar jis matė pamaldas savo akimis. Kita vertus, Gérôme dažnai keliavo į Vidurio Rytus ir labai žavėjosi tenykščiais papročiais. Manoma, kad tapant jam daug pasitarnavo kitų keliautojų pasakojimai, nuotraukos bei eskizai.

 

El Greco „Toledas“ 1596–1600 m.

Žinomi tik du legendiniam El Greco priskiriami peizažai ir viename iš jų jaudinamai pavaizduotas Ispanijos miestas. Kaip ir būdinga autoriui, virš vilnijančių kalvų ir šaltų akmeninių pastatų pakibę tamsūs grėsmingi debesys. El Greco vardan ekspresyvios kompozicijos kai kuriuos pastatus sukeitė vietomis, tačiau tai vienas žymiausių ir labiausiai vertinamų maneristo dailininko darbų.

 

Gustav Klimt „Malčezinė prie Gardos ežero“ 1913 m.

 

Malčezina yra Veronos regionui priklausantis miestas ant Gardos ežero kranto ir austrų tapytojas Gustavas Klimtas jį tiesiog dievino. Paveiksle vaizduojamas kaimiškas peizažas dvelkia nerūpestinga ramybe. Nelaimei, šis paveikslas kartu su kitais 12 Klimto darbų, pražuvo Imendorfo pilies gaisre, sukeltame nacių per Antrąjį pasaulinį karą.

 

Henri Matisse „Langas Tanžere“ 1912 m.

Šis nuostabiai drąsus ir ryškus Henri Matisse postfovistinės estetikos pavyzdys buvo nutapytas 1912 m. Dailininkas Maroke, Tanžere lankėsi du kartus ir nepaprastai susidomėjo islamo menu. Mėlyna spalva, dažnai sutinkama Šiaurės Afrikoje, visą gyvenimą buvo Matisse įkvėpimo šaltinis. „Lange Tanžere“ peizažas konstruojamas iš įvairiausių mėlynų atspalvių, gulančių plokščiomis dėmėmis. Paveikslą pamatyti galite čia.

 

Edvard Munch „Vakaras Karlo Johano gatvėje“ 1892 m.

 

Šiurpokame Edvardo Muncho paveiksle matome Oslo Karlo Johano gatve traukiančią zombius primenančių praeivių minią. Nors fonas ramus, nutviekstas šiltos vakarinės šviesos, procesija Norvegijos sostinėje neatrodo jaukiai.

 

Edward Hopper „Naktibaldos“ 1942 m.

Edwardo Hopperio „Naktibaldos“ yra vienas garsiausių amerikiečių kūrinių meno istorijoje. Įkvėpimo Hopperis sėmėsi iš užkandinės ant Greničo aveniu kampo Niujorke, tačiau jo perteikta emocija peržengia geografines ribas.

 

„Kumbhakarnos pabudimas auksiniame Lankos mieste“ 1605 m.

Indų mitologijoje Kumbhakarna buvo milžinas. Legenda byloja, kad jis pramiegojo visą amžių, kol jo demonas brolis Ravana jį pažadino ir pranešė, kad Lankos miestą puola beždžionių ir lokių kariuomenė. Lanka yra miestas iš Hindu tautosakos, tačiau jis tapatinamas su mūsų laikų Šri Lanka.