Jeigu ne jūs į muziejų, tai muziejus pas jus - 10 virtualių turų

Nuotrauka viršuje: By Wallygva at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15372441

Nors niekas neprilygsta gyvai patirčiai, viešosioms erdvėms užsidarius, didieji pasaulio muziejai kartu su Google Arts & Culture meno gerbėjams siūlo patogų ir, svarbiausia, saugų sprendimą – virtualius kolekcijų turus, kurie ne ką prasčiau sužadins vaizduotę ir paskatins susimąstyti. Kad jau daugiau laiko leidžiame namuose ir turime šiek tiek daugiau laisvo laiko, siūlome nenuobodžiauti ir karantiną išnaudoti prasmingai. Taigi, leidžiamės į kelionę po platų meno pasaulį:

 

1. Orsė muziejus, Paryžius

 Nuotrauka: By Vangogho - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1798422

Garsusis muziejus, įkurdintas buvusioje geležinkelio stotyje, eksponuoja garsiausius prancūzų meno kūrinius, sukurtus nuo 1848 m. iki 1914 m. Tai didžiausia ir įspūdingiausia impresionizmo ir postimpresionizmo kolekcija pasaulyje, kurioje išvysite Monė, Manė, Sezano, Dega, Sislėjaus, Renuaro, Van Gogo ir Gogeno kūrinius. Šiuo metu muziejus siūlo virtualų pasivaikščiojimą, taigi, galite grožėtis ne tik meno istoriją pakeitusiais kūriniais, bet ir išskirtine erdve. Pasivaikščiokite čia!

 

2. Van Gogo muziejus, Amsterdamas

 Vincentas Van Gogas "Žvaigždėta naktis", nuotrauka: Wikimedia Commons

Pats dailininkas buvo olandas, taiga natūralu, kad ir muziejus, kuriame eksponuojama didžiausia jo darbų kolekcija, jo tėvynėje, Amsterdame. Šiuolaikiškas, estetiškas pastatas talpina daugiau nei 200 drobių, 500 piešinių ir 750 asmeninių laiškų. Popietę su Van Gogu galite praleisti paspaudę čia. 

3. Gugenheimo muziejus, Niujorkas

Frank Lloyd Wright suprojektuotas pastatas jau pats yra meno kūrinys – „sielos šventovė“, pralenkusi savo laiką. Spiraliniai laiptai viduje ir pastato išorė moderniai atkartoja moliusko kriauklę ir suteikia galimybę kitaip išdėstyti eksponatus erdvėje. Čia pamatysite impresionizmo, ekspresionizmo, ankstyvojo modernizmo ir konceptualaus meno šedevrus. Durys į Gugenheimą – čia.

4. Nacionalinė Vašingtono meno galerija

Muziejuje šiuo metu galima apžiūrėti dvi labai įdomias parodas. Pirmoji skirta Amerikos madai 1740–1895 m., o antroji – olandų baroko tapytojui Johanesui Vermeriui. Turint galvoje, kad Johanesas Vermeris nebuvo pats produktyviausias dailininkas, o daug darbų su metais dingo, buvo sunaikinti (vienas pavogtas neatsiranda iki šių dienų) tai išskirtinė galimybė pamatyti vertingą kolekciją. Johaneso Vermerio darbai pagarsėję skleidžiama ramybe, todėl labai kviečiame pasivaikščioti po paprastą, svajingoje šviesoje skendintį dailininko pasaulį. Nuoroda čia.

5. Rusų muziejus, Sankt Peterburgas

Nuotrauka: Wikimedia Commons

Čia sukaupta didžiausia rusų meno kolekcija, kurioje ne tik paveikslai, bet ir skulptūra, grafika, dekoratyvinis, taikomasis ir liaudies menas, porcelianas, baldai, raižiniai, metalo, stiklo gaminiai, siuviniai, audiniai – iš viso daugiau nei 400 000 eksponatų, datuojamų nuo X iki XXI amžiaus. Tarp garsiųjų Aivazovskio, Repnino, Surikovo darbų pamatysite ir prieštaringąjį Malevičiaus „Juodąjį kvadratą“.

6. Belvederio rūmai, Viena

Jeigu visada svajojote įdėmiau apžiūrėti garsiuosius Gustavo Klimto kūrinius, nebebūtina vykti į Austriją. Tokie šedevrai kaip „Bučinys“ ir „Judita“ šiuo metu prieinami internetu. Belvederio rūmuose taip pat eksponuojama didelė Egono Šilės kūrinių kolekcija. Pamatykite!

7. Uficių galerija, Florencija

Nuotrauka: Wikipedia Commons

Klasikinio meno gerbėjų rojus, kuriame saugoma daugybė istorijos vadovėliuose matytų kūrinių. Giorgio Vasario Medičiams suprojektuotas pastatas iš pradžių buvo skirtas tribunolui, archyvui ir teatrui, Medičių meno kolekcijai numatytos visai nedidelės patalpos, bet auganti kolekcija reikalavo vis daugiau vietos ir galiausiai visas pastatas virto viena garsiausių pasaulio meno galerijų. Čia pamatysite tokius šedevrus kaip Botičelio „Veneros gimimas“ ir Da Vinčio „Geroji naujiena“. Puota akims.

8. Munko muziejus, Oslas

Nuotrauka: Wikimedia Commons 

Vieni paveikiausių ir ekspresyviausių kūrinių meno istorijoje šiuo metu prieinami virtualiai. Nors Munkas, priešingai nei daugybė modernistų, mirė turtingas ir pripažintas, jo gyvenimas buvo paženklintas tragedijos ir tuos tragiškus išgyvenimus autorius stengėsi perteikti savo drobėse. Tarp muziejaus eksponatų – nuo tuberkuliozės mirštančios sesers Sofi potretas „Sergantis vaikas“ ir garsusis „Šauksmas“.

 

9. Nacionalinė galerija, Londonas

Nuotrauka: Diego Delso, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35481651

Dar viena pasaulinio lygio galerija, kurią dabar galite aplankyti be spūsčių ir eilių. Milžiniška kolekcija apima svarbiausius kūrinius nuo XIII iki XX a. – nuo Van Eiko „Arnolfinių portreto“ iki Van Gogo „Saulėgrąžų“. Be Google Street View turo po muziejų, rasite net 12 online parodų, kurių dauguma skirtos atskiriems Monė ciklams – tikra šventė impresionizmo gerbėjams.

 

10. Mauricheisas, Haga

Johaneso Vermerio "Mergina su perlo auskaru", nuotrauka: Wikimedia Commons

Palyginti su kitais muziejais šiame sąraše, nedidukas ir labai kompaktiškas, bet nė kiek nenusileidžiantis kokybe. Ši Karališkoji paveikslų galerija talpina apie 800 paveikslų iš olandų tapybos aukso amžiaus. Ekspozicijos pažiba – Vermerio „Mergina su perlo auskaru“, bet jai kompaniją palaiko Rembrantas ir Rubensas. Šiuo metu internete prieinamos net 18 nedidelių online parodų-pasakojimų apie atskirus Vermerio paveikslus. Ypač įdomus paskutinis pasakojimas „Pavogti Vermeriai“. Net keturi autoriaus paveikslai buvo sugundę ilgapirščius.