Visi klausimai ir atsakymai apie rėminimą

Ar norėtumėte įrėminti paveikslą dovanų, ar ieškotumėte stilingo rėmo savo paties šedevrui, Rėmai.lt dirbtuvių specialistai turi atsakymus į visus Jums rūpimus klausimus:

1. Noriu įrėminti savo tapytą drobę Kalėdoms dovanų. Apie ką turėčiau pagalvoti prieš pradėdamas tapyti?

Jeigu tapytumėte ant neaptemptos drobės, turėkite galvoje, kad rėminant ją reikės aptempti ant porėmio ir tada prarasite porą centimetrų paveikslo. Jeigu tapote ant ištemptos ant porėmio drobės, tai jūsų darbui negresia, bet tuomet verta pagalvoti apie gražų kraštelių užbaigimą, jų uždažymą gimininga visam paveikslui spalva, kad kraštelis atrodytų estetiškai. Tuomet savo darbą galėsite rėminti į floating tipo rėmą, kuris palieka kraštelį matomą.

Modernus darbas įrėmintas į floating rėmą

2. Kaip apsaugoti darbą, atliktą pieštuku arba pastele, kad jis neapsitrintų?

Rekomenduojame jį nupurkšti bespalviu, matiniu, negeltonuojančiu aerozoliniu fiksatoriumi, kurį galite įsigyti meno reikmenų parduotuvėje.

3. Ar reikėtų palikti baltą kraštelį, jeigu tapau ant popieriaus?

Taip, palikus tuščios vietos bus lengviau uždėti pasportą, kuris reikalingas ant popieriaus atliktiems darbams, kad darbas nesiliestų prie stiklo. Pasportas ne tik apsaugo paveikslą, bet ir atrodo estetiškai bei profesionaliai.

4. Ar yra kokia nors formulė, pagal kurią apskaičiuojamas pasporto dydis?

Visų pirma, pasparto reikia ne visiems darbams. Ant drobės tapyti paveikslai gali būti dedami tiesiai į rėmą, bet akvarele, pastele ar pieštuku atliktiems darbams pasportas būtinas. Kaip taisyklė, pasportas turėtų būti platesnis už rėmą, o tikslus plotis nusprendžiamas žiūrint į darbą. Mažesniems siūlome 6 cm pločio pasportą, didesniems paveikslams – 10 cm pločio.

Šiuo metu populiarūs "per dideli" pasportai

5. Kokios spalvos pasportą rinktis?

Paprastai siūlome neutralių, pilkšvų, kreminių, dramblio kaulo atspalvių paletę, kad visas žiūrovo dėmesys tektų meno kūriniui. Pasportas neturėtų įnešti naujų spalvų. Jeigu labai norite įnešti spalvų, galite dėti du pasportus. Tas, kuris yra ryškesnės spalvos, turėtų būti apačioje ir jo kyšoti tik kraštelis, apie 6 mm. Nors kartais visiškai balti pasportai gali atrodyti per balti ir tarsi truputį akinti, paprastai jie labai gerai tinka moderniems darbams.

Paveksliukas, įrėmintas su dviem paspartais.

6. Jeigu įrėmintą paveikslą dovanosiu draugams, ar reikėtų derinti rėmą prie jų namų interjero?

Tikrai ne. Rėmas turi būti derinamas prie paveikslo, o ne prie kambario, kuriame kabos. Tokiu atveju geriausia rinktis šviesaus medžio, baltus arba juodus rėmus, kurie dera ir prie daugumos darbų, ir prie daugumos interjerų.

7. Ar reikalingas stiklas?

Aliejiniams ir akriliniams paveikslams ant drobės jis nereikalingas, nes dažams sveika pakvėpuoti. Stiklas reikalingas paveikslams ant popieriaus, kad apsaugotų jautrų jų paviršių.

8. Kokį stiklą rinktis?

Pigiausias pasirinkimas – paprastas stiklas, bet jis sulaiko tik dalį žalingų ultravioletinių spindulių.

Populiariausias sprendimas – truputį brangesnis antirefleksinis stiklas, kuris ne taip atspindi šviesą. Tai ypač geras pasirinkimas, jeigu paveikslą kabinsite priešais langą – ant stiklo nebus atspindžių ir jis apsaugos paveikslą nuo šviesos geriau nei paprastas stiklas.

Trečias pasirinkimas – muziejinis stiklas, kuris yra gerokai brangesnis už anksčiau aptartus variantus, bet visgi vertas apsvarstyti. Šis stiklas ypatingas tuo, kad uždėjus jį ant darbo jo beveik nesimato, tarsi stiklo net nebūtų, o darbas po juo visiškai apsaugomas nuo šviesos poveikio.