Kaip valyti paveikslus?

Meno kūrinių valymas - subtilus ir didelio kruopštumo darbas, kurį geriausia patikėti profesionalui. Pačiam meno kūrinio turėtojui patartina bent kartą per pusmetį nuvalyti dulkes nuo ant sienos kabančio meno kūrinio bei apžiūrėti ar yra pakitimų - taip palaikysite jį "geros formos",  o jeigu pradės darytis negeri dalykai, juos greitai pastebėsite.

Jeigu norite nuvalyti dulkes nuo akrilinio arba aliejinio tapybos darbo, galite naudoti platų ir minkštą natūralaus plaušo dailininko teptuką. Pirmiausia įsitikinkite, kad nėra atšokusių dažų arba lako ir tuomet švelniai ir neskubėdami nubraukite dulkes nuo meno kūrinio. 

Paveikslas turėtų būti laikomas paverstas į švarų stalą, kad nuvalytos dulkės kristų žemyn. Pats valymas daromas atsargiai, neskubant ir švelniai, viena kryptimi, o vėliau kita, kad visos dulkės nusėstų ant darbinio paviršiaus.

Jeigu paveikslo paviršius yra matinis (primena švitrinį popierių), to daryti negalima, nes valymas gali palikti žymes ant kūrinio. Taip pat atsargiai, jeigu meno kūrinys yra lakuotas, o teptukas, su kuriuo valote yra šiurkštus. Geriausia yra naudoti natūralaus plaušo platų dailininko teptuką.

Niekada nenaudokite šluosčių ar šiurkščių teptukų. Šluostės gali užkibti už dažų ir palikti nedidelių prikibusių gabalėlių arba nulaužti dažų gabaliukus. Teptukas gali taip pat pažeisti dažų sluoksnį.

Patį rėmą galima pavalyti ir sausa šluoste, tačiau tą darykite taip pat atsargiai - kai kurie, ypač aukštos klasės mediniai rėmai, būna padengti plona folija, kurią, stipriau patrynus, galima nesunkiai nuvalyti.

Jeigu kūrinį laikote saugykloje, patartina jį taip pat apžiūrėti ir nuvalyti bent kartą per pusmetį.

Į ką atkreipti dėmesį?

  1. Atsiradusias juodas dėmes kitoje drobės pusėje - tai reiškia, kad meno kūrinį laikote per drėgnoje patalpoje ir kitoje jo pusėje dauginasi bakterijos

  2. Į vabzdžių liekanas, voratinklius - juos reikėtų nuvalyti.

  3. Apžiūrėkite ar porėmis ir rėmas nėra pažeistas medžio parazitų.

  4. Apžiūrėkite ar nėra pelėsių ar trupančių dažų.

Jeigu kyla abejonių kaip valyti meno kūrinį geriausia pasikonsultuoti su specialistu - paveikslą pavalyti galima greitai, o atitaisyti padarytą žalą kartais gali būti netgi neįmanoma. Pamenate, kaip Ponas Bynas muziejuje pavalė James McNeill Whistler nutapytą motinos paveikslą? :)