Narcizai parduoda daugiau meno kūrinių už didesnes kainas?

“Narcizai parduoda daugiau meno kūrinių ir už didesnes kainas”, teigia The European Journal Of Finance.

Polinkis į narcisizmą dažniausiai vertinamas neigiamai, neva tai yra laikina ir nerimta. Bet tik ne meno pasaulyje – pasirodo, būtent egocentriškos asmenybės surengia daugiau parodų, sukelia daugiau simpatijų, o pasiektas susižavėjimas trunka ne taip ir trumpai, ypač meno pasaulyje.

Pablo Picasso, vienas žinomiausių menininkų istorijoje, yra pasakęs: "Dievas yra menininkas. Kaip ir aš. Aš esu Dievas, aš esu Dievas, aš esu Dievas". Viena iš jo meilužių, Francoice Gilot, prisimena Picasso sakantį: "Man niekas nėra iš tikro svarbus. Kiti žmonės yra viso labo kaip dulkės skraidančios saulėkaitoje. Užtenka tik pašluoti ir jos visos išeina lauk".

Akivaizdu, kad toks elgesys yra be galo egocentriškas ir narcisistiškas, bet tyrimas, kuriame ištirta beveik pusė milijono darbų, atskleidė dar keletą įdomių dalykų.

Anot šio tyrimo, narcisizmas pardavimus veikia teigiamai, t. y. gerokai padidina meno kūrinių kainas bei pagerina aukcionų rezultatus. Tyrimo autorius, Yi Zhou su savo komanda šią išvadą padarė specialia programa ištyręs autorių parašų dydžius ir eilę kitų faktorių. Pagal Narcissistic Personality Inventory (NPI) keturiasdešimties punktų skalę, parašo dydis tiesiogiai susijęs su žmogaus polinkiu į narcisizmą.

Asmenybės linkusios į narcisizmą taip pat linkusios kurti daugiau, o jų sukuriami darbai – didesni.

Tyrime dalyvavo 416 665 paveikslai, tarp kurių buvo Picasso, Dali ir Van Gogh'o darbų. Taip pat buvo tiriami aukcionų pardavimų rezultatai nuo 1980 iki 2012 metų.

Visą tyrimą galite perskaityti čia:

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1351847X.2016.1151804

Nuotrauka iš www.unsplash.com