Tulpės: jų istorija, simbolinė reikšmė ir vaizdavimas mene

Išsiskiriančios savo unikalia forma bei ryškiomis spalvomis, tulpės yra vienos mėgstamiausių pavasarinių gėlių. Šie unikalūs žiedai tiek gyvi, tiek nutapyti drobėje yra puiki dovana brangiai moteriai, todėl kviečiame paskaityti apie tulpių istoriją ir jų simbolinę reikšmę.

Tulpės istorija

Nors dauguma žmonių mano, kad tulpės yra kilusios iš Olandijos, iš tikrųjų jos augo kaip laukinės gėlės Turkijoje. Yra manoma, kad žodis tulpė yra kilęs iš turkiško žodžiu turbanas, dėl tulpės formos panašumo su turbanu. Tulpė atliko svarbų vaidmenį turkų kultūroje - figūravo poezijoje, paveiksluose bei muzikoje.

Šios gėlės išpopuliarėjo Europoje, ypač Nyderlanduose XVII a., kur tuo metu įvyko taip vadinama tulpių manija. Kurios metu tulpių vertė taip pakilo, kad kainos išaugo ir galiausiai prekyba jomis patyrė krachą. II pasaulinio karo metu, kai Olandiją apėmė badas, žmones išgelbėjo tulpių svogūnėliai, kuriuos galima valgyti. Ir dar šiais laikais Didžiojoje Britanijoje, bei Afganistane yra valgomi tulpių svogūnėliai.

Dabartiniais laikais šis mielas žiedas randamas bet kur pasaulyje, nors visur yra vadinamos olandiškomis tulpėmis. Tulpė yra daug kur pavasarinių švenčių dalis, kaip ir pas mus - kovo 8 - osios dienos simbolis - tulpės žiedas. Bet ką jis simbolizuoja?

Tulpės simbolizmas

Tulpės simbolizuoja tobulą meilę. Kaip dauguma gėlių, atskira spalva simbolizuoja kažką kito.

Raudonos tulpės simbolizuoja meilę, o violetinės tulpės simbolizuoja karališkumą. Geltonų tulpių reikšmė keitėsi iš beviltiškos meilės į teigiamų ir linksmų minčių išraišką. Baltos tulpės skleidžia atleidimą. Margos tulpės - vienos iš pačių populiariausių, dėl savo ryškios spalvų įvairovės atstovauja gražias akis. Jūsų gyvenimo moteris ar tai būtų mama, sesuo, žmona, draugė, dukra, močiutė, teta, kolegė ar kaimynė laukia Jūsų su tulpe rankoje, ir tik nuo Jūsų priklausys kokia tai tulpė bus, ar draugiška geltona, ar marga už gražias akis.

O tiems, kas nori dar labiau nustebinti savo mylimą moterį, atrinkome paveikslų su tulpėmis kolekciją. Gražios moters dienos! Linkime, kad nereikėtų specialios dienos parodyti savo mylimiesiems dėmesį ir meilę!

Gražvyda Andrijauskaitė "Tulpė, voverė ir paukštis"

Kristina Česonytė "Raudonos tulpės"

Vilma Vasiliauskaitė "Baltos tulpės"

Ruslanas Korostenskis "Ankstyvo ryto tulpės"

Andrej Cesiulevič "Tulpės"

Vidmantas Jažauskas "Žemė"

Dalia Čistovaitė "Tulpės"

Monika Požerskytė "Life of Still Life Nr. 34"

Irena Šarkuvienė "Tulpė"

Alvydas Venslauskas "Žydintis miestas"

Eglė Karosienė "Papūginės tulpės"

Karolina Latvytė "Tulpės"

Ruslanas Korostenskis "Tulpės vazoje"

Danutė Virbickienė "Baltos tulpės"

Nijolė Vitrinienė "Tulpės"

Gražina Luckutė-Bukienė "Improvizacija gėlių tema: tulpė"

Salomėja Blažienė "Dienos sapnai"

Danguolė Jokubaitienė "Gėlėta vizija"

Kristina Čivilytė "Olandija: tulpių žydėjimas"

Ilona Latvė "Tulpė"