20 Amerikietiškos gotikos parodijų

American Gothic (lt. amerikietiška gotika) - vienas žinomiausių JAV kultūros paveikslų, kurį 1930 m. nutapė Grantas Vudas (Grant Wood, 1891−1942). Jame vaizduojama vidutinė pagyvenusių amerikiečių pora su šakėmis priešais kaimo ūkio namą.

1930 m. JAV tapytojas Grantas Vudas pastebėjo namą (išlikęs iki šiol) Eldono mieste, Ajovos valstijoje. Jam kilo idėja nutapyti dviejų žmonių portretus šio namo fone, kurie vaizduotų vidutinių amerikiečių porą. Kas iš tikro vaizduojama paveiksle, taip ir neišaiškinta ir pats menininkas apie tai nepaliko konkrečių užuominų. Pagal paprasčiausią aiškinimą, jame vaizduojama vidutinė JAV vidurio-vakarų fermerių šeima, puritoniška, konservatyvi.

Šį paveikslą Grantas Vudas pristatė Čikagos meno instituto organizuojamojoje parodoje 1930 m., kur jis laimėjo bronzos medalį ir 300 USD premiją. Paveikslas tikriausiai būtų neatkreipęs didelio dėmesio, jei jo nebūtų išpopuliarinę laikraščiai. Paveiksle vaizduojama pora su šakėmis buvo traktuota, kaip JAV vidurio-vakarų vidutinio amerikiečio karikatūra. Menininkas sulaukė grasinimų iš Ajovos gyventojų ir gynėsi nieko blogo nenorėjęs jame pavaizduoti, nes jis pats irgi yra regiono gyventojas. Anot Vudo, paveiksle vaizduojamas tėvas su dukterimi, o ne vyras ir žmona. Visgi greit laikraščiai išgarsino šį paveikslą ir paprastai jis žinomas, kaip tipinių užsidariusių ir provincialių amerikiečių parodija.

Kūrinį įsigijo Čikagos meno institutas. Jam pozavo Granto Vudo sesuo Nan ir vietos dantistas B. H. McKeeby. Vudas nutapė juos atskirai ir jie niekuomet nepozavo paveikslui kartu. Iš pradžių dailininkas galvojo nutapyti paveiksle grėblį, bet vėliau nutapė šakes. Moteris dėvi savo mamos medalioną ir jos dėvimi drabužiai jau tuo metu buvo išėję iš mados. Paveikslo pavadinimas kildinimas iš jame vaizduojamo namo, pastatyto tuo metu populiariu eklektiniu tokių kaimo fermų stiliumi naudojant gotikines formas (pvz., centrinio viršutinio lango forma). Taip pat, paveikslas atliktas XV a. Šiaurės renesanso dailei būdinga maniera su labai tiksliai ir aiškiai išreikštomis detalėmis, frontaliomis herojų pozomis. Paveikslo stilistika priskiriama realistinei meno krypčiai.

 Amerikietiška gotika yra itin dažnai parodijuojamas paveikslas, tad atrinkome 20 parodijų linksmam pasižiūrėjimui!